Bättre sammanfattningar
Skriv det bästa först
En bra sammanfattning börjar med textens viktigaste slutsats och berättar för läsaren vad hon får. Den ska dessutom marknadsföra texten genom att synas i söktjänsternas sökresultat. En bra sammanfattning vänder på texten. Den börjar med slutet.
Börja med slutet
När vi tänker och skriver resonerande texter gör vi på ungefär samma sätt. Vi börjar med ett problem, resonerar kring det och prövar olika lösningar för att avsluta med en slutsats. En text för nätet kan inte se ut så. Den måste börja med slutet.
Rubriken lovar - sammanfattningen uppfyller
I en tidigare text skrev jag om hur man skriver bättre rubriker. En bra rubrik kanske fångar upp en läsare. Men det räcker inte. Om texten som följer på rubriken inte omedelbart uppfyller vad rubriken lovar är läsaren snabbt borta.
Det viktigaste först
Det gäller att det första stycket verkligen talar om vad texten säger. Det första stycket måste sammanfatta innehållet. Och inte bara det. Den första meningen i det stycket måste innehålla den viktigaste slutsatsen eller idén.
Det bästa i smakprovet
Om vi ser rubriken som lockbetet, som fångar läsarens blick kan vi betrakta sammanfattningen, det första stycket, som smakprovet. Och precis som i butiken där vi erbjuds att prova olika varor måste smakprovet erbjuda det bästa. Sammanfattningen ska räcka.
Många läser bara sammanfattningen
Enligt Nielsen Group är det tre gånger så många läsare som nöjer sig med sammanfattningen än som läser vidare. Om sidan har en bra sammanfattning får även dessa besökare med sig det viktigaste.
Läsaren vill se det bästa först
Att skriva det viktigaste först är egentligen inget nytt. Så har journalister alltid gjort. En tidningsartikel börjar alltid med en sammanfattning av det väsentliga. Ursprungligen var det för att ge redigerarna fria händer att kapa artiklarna från slutet. Men sedan upptäckte man att läsarna ville ha det så.
Besökarens nytta
För texter på nätet tillkommer en ny aspekt, besökarens nytta. Besökaren är inte bara otålig. Hon är egocentrisk också. Den outtalade frågan är hela tiden: vad har jag för nytta av detta? En bra sammanfattning måste svara på den frågan.
Nättexter kräver träning
Att skriva för nätet är lite som att lära sig skriva på nytt. Eftersom vi läser och betraktar texter annorlunda på nätet måste vi också skriva dem på ett annat sätt. Det enda sättet att lära sig det på är att skriva mycket. Bra nättexter kräver mycket träning. Men det finns knep.
Vad säger texten egentligen?
Ett enkelt sådant knep för oss som är vana att skriva resonerande är att skriva som vi brukar. Skriv först ett utkast som du är van vid. Gå sedan igenom texten och försök förstå vad det är du egentligen säger.
Sök nyckelmeningen
Sedan letar du reda på den mening som innehåller den viktigaste slutsatsen. Där har du den mening som ska inleda sammanfattningen. Den kanske behöver ändras lite, men nu börjar du se hur det första stycket, sammanfattningen, bör se ut.
Rubriken finns i nyckelmeningen
Har du tur finns det dessutom en bra rubrik inneboende i den viktigaste meningen. Ofta räcker det med att spetsa till den lite för att finna rubriken. Kanske göra ett påstående eller en fråga av den. Glöm inte att den måste tilltala läsaren.
Fler tips för bättre sammanfattningar
- Svara på läsarens fråga: Vad får jag ut av det här?
- Var rakt på sak: Vem, vad, när, var och hur?
- Var kortfattad, högst fyra rader med ungefär femtio ord.
- Använd besökarnas egna sökord.
- Den sista meningen ska vara kort och slagkraftig.
Rubrik och sammanfattning självständiga
Det viktigaste är dock att rubriken och sammanfattningen kan stå för sig själva. Det är så många besökare som bara läser dessa att vi helt enkelt inte har råd att missa dem. En bra sammanfattning kan dessutom användas direkt som beskrivning i metadata och där göra reklam för texten.
Du är inte världens centrum
Till slut. Gör inte misstaget att skriva om dig själv eller företaget. En sammanfattning bör inte innehålla orden jag eller vi. Det är bara genom att släppa taget om det egna egot och endast bry sig om läsaren som du kan sälja dig själv, dina eller ditt företags varor och tjänster.
Seppo Salmivuori
Har du synpunkter eller invändningar? Skriv en rad!