Skip navigation. Till innehållet..
Tornfalken Text - Internetmarknadsföring, webbtexter, design och tillgänglighet för alla sedan 1995.

Personligt varumärke

Vårda ditt personliga varumärke på nätet

Den som inte syns - finns inte. Det är en bitter erfarenhet som många har gjort. Formella strukturer må vara viktiga, men när det verkligen gäller är det bara närvaro som räknas. Det gäller särskilt din närvaro på nätet.

Att synas på nätet

Att synas på nätet har blivit allt viktigare. Internet är vår tids stora kollektiva minne. Där finns nu allt som är värt att visa upp. Det är på nätet man letar när man vill få reda på något. Därför gäller det att synas där.

Arbetsgivare Googlar

Allt fler arbetsgivare har upptäckt detta och gör sökningar på tilltänkta kandidater för olika jobb. En sökning på Google på en person kan vara ganska avslöjande. Vi lämnar mer spår efter oss än vad man först kan tro.

Sökresultatet avslöjar

Om en sökning inte ger något resultat alls säger det i sig något väsentligt. Och finner de många träffar med intressanta saker och länkar från andra visar det att de har att göra med en initiativrik och kreativ person.

Att synas i rätt sammanhang

Alla med någon ambition och drivkraft finns idag på nätet. De bloggar, skriver inlägg i debattforum, lägger upp bilder och videofilmer. Det handlar om att finnas, att synas på de rätta platserna. Det gäller att lämna avtryck i sökresultaten.

Kontakter och Internet

Det är viktigt med goda kontakter och ett bra nätverk utöver talang och kunskaper om man vill komma någonstans. Nu kommer nätet till detta. Om de bra saker du gjort syns där kan det ge en skjuts i karriären.

Nätet ger ökade chanser

Det kan låta som om vi har fått ännu ett stressmoment att tänka på. Men man kan se det på ett annat sätt också. Den som inte har förmånen eller turen att ha goda kontakter kan kompensera det med ett målmedvetet arbete med sin närvaro på nätet istället. Chanserna ökar och blir rättvisare fördelade.

Visa upp dig

Så om du vill komma vidare med ett nytt jobb eller något annat måste du arbeta på din nätnärvaro. Se till att de bra saker du gör dokumenteras och publiceras på nätet. Skaffa en blogg eller en egen nätplats och se till att du får en bra domänadress.

Andras länkar ger dig status

Om du har åstadkommit något viktigt och det inte syns för andra. Eller om ingen har kommenterat det. Har du då egentligen gjort det? Om du däremot har publicerat ditt resultat och andra skriver om det och länkar till dig höjer det din status enormt.

Nätet vår nya verklighet

Du kan räkna med att alla viktiga personer som har något inflytande över din karriär granskar dig via Google. Du gör ju det själv, granskar andra, eller hur? Det finns snart inga ursäkter för att inte publicera sig på nätet. Internet är vår nya verklighet.

Nätet är rättvist

Det går inte att bluffa sig till goda resultat. Vi kan inte kontrollera vad andra säger om oss. Det går inte i längden att fuska sig till höga placeringar i söktjänsterna. Nätet är ett uttryck för vår kollektiva intelligens och den går inte att lura.

Dra nytta av nätet

Det enda sättet att dra nytta av denna kollektiva kraft är att vara öppen, ärlig och företagsam. Du måste visa upp dig. Du måste ständigt vara uppmärksam på hur du kan öka din synlighet. Nätet må vara rättvist men också obarmhärtigt. Du måste göra det själv.

Du förväntas publicera dig

I den gamla ekonomin räckte med en fast anställning och goda betyg från tidigare arbetsgivare för att komma vidare. Så är det inte längre. Nu förväntas du publicera dig på egen hand, visa upp andra sidor av dig och därigenom visa att du är öppen för nya utmaningar.

Nätplatsen din fasta punkt

Skaffa en blogg eller en nätplats. Se till att få en bra domänadress som också är din personliga epostadress. Det duger inte med hotmail eller liknande. Vårda ditt personliga varumärke. Allt annat må förändras, men din nätadress och ditt varumärke på nätet är din fasta punkt i tillvaron.

Seppo Salmivuori

Har du synpunkter eller invändningar? Skriv en rad!