Skip navigation. Till innehållet..
Tornfalken Text - Internetmarknadsföring, webbtexter, design och tillgänglighet för alla sedan 1995.

"Om oss"-sidan

Använd kraften i en bra "Om oss"-sida

Har din nätplats en "Om oss"-sida? Finns den där bara för att alla andra har en eller har den ett syfte? En bra och genomtänkt "Om oss"-sida kan faktiskt vara ett värdefullt verktyg för att konvertera besökare till kunder.

Företag älskar sig själva

De flesta företag älskar att prata om sig själva. Det syns på deras nätplatser. Var och varannan mening börjar med företagsnamnet följt av någon fantastisk egenskap de har. Ordet "vi" förekommer oftare än ordet "du".

Besökaren vill veta vad företaget gör för henne

För att en besökare ska bli engagerad och eventuellt köpa något vill hon inte läsa om hur bra företaget är. Hon vill läsa om sig själv och vad företaget kan göra för just henne. Nätplatsen måste svara mot hennes behov och önskningar.

Tillstånd att prata om företaget

När en besökare väl klickar på "om oss"-sidan betyder det alltså att hon i det ögonblicket ger dig tillstånd att prata om företaget. Det betyder att hon har blivit så intresserad av företagets tjänster att hon vill läsa mer om er.

Tråka inte ut med skryt

Men bara för att besökare har gett dig tillstånd att prata om företaget betyder det inte att du får förlora hennes perspektiv. Det betyder inte att du får tråka ut henne med en massa skryt om hur bra ni är.

Berätta det besökaren vill veta

Låt inte ett sådant gyllene tillfälle gå er ur händerna. Fel innehåll här och besökaren börjar fundera på om det var en så bra idé egentligen. Det gäller att ta reda på vad besökaren vill veta om företaget och berätta det.

Bygg på viljan till kontakt

Människor vill ha kontakt med människor. Så enkelt är det. Det är lätt att glömma detta i en miljö där mänskliga kontakter kallas för transaktioner. Det är kraften i denna vilja till kontakt som en välskött "Om oss"-sida kan bygga på.

Befäst relationen

"Om oss"-sidan ger dig en chans att befästa en relation som besökaren har påbörjat. Den ger dig en möjlighet att visa upp företagets mänskliga sida. I kontrast till det ofta ganska torra innehåll, som de övriga sidorna tvingas visa.

Vanliga misstag

Gör en enkel tur till olika företags "Om oss"-sidor och du kommer att finna en uppsjö av tråkiga, stela och självupptagna sidor. Undvik deras misstag:

Att berätta vad företaget gör

Berätta istället vad företaget är och vilka ni är. Vad företaget gör är intressant, men det ska stå på de andra sidorna. "Oss" är ett personligt pronomen. Den som klickar på länken vill alltså veta mer om företaget och personerna bakom.

Klippt och klistrat svammel

Meningslöst svammel om företaget klippt och klistrat från andra dokument. Att bara slänga dit några formuleringar från ett policydokument eller något från den senaste kick-offen duger inte. Få saker är så avtändande på en besökare som tanklöst innehåll.

Inga människor

Vi attraheras av människor. Detta är platsen för bilder på VD och medarbetare. Många tycks fortfarande anse att nätet är lite skumt eftersom de inte vågar visa bilder på sig själva där. All erfarenhet visar att en bild mångfalt ökar chansen till en bra relation.

Förslag till vad en "Om oss"-sida kan innehålla:

Fråga dem som vet

Här gäller det som alltid att vara kreativ och öppen för ovanliga lösningar. Ett bra sätt att ta reda på vad besökare och kunder vill veta om företaget är att helt enkelt fråga dem direkt. Fråga också säljare och supportpersonal som ju har naturlig kontakt med kunder.

Visa respekt för dem som är intresserade av er

Alla besökare vill inte veta mer om er eller företaget. Men de som genom att klicka på "Om oss"-länken visar att de gör det, förtjänar att mötas med respekt och ett genomtänkt innehåll. En bra "Om oss"-sida kan i ibland avgöra om en besökare blir kund eller ej.

Seppo Salmivuori

Har du synpunkter eller invändningar? Skriv en rad!