<%@ Language=VBScript %>

<%WritePageName%> <%WritePageName%>

eller kan man lita på statistiken

Det gäller att höja konverteringsgraden, att förvandla besökare till kunder. Men då måste marknadsförare sluta tänka kortfristigt, sluta irritera besökarna och inte vara så besatta av innehåll och presentation utan istället tänka på besökarnas intressen.

Inehållsmarknadsföring

Det sägs ofta numera att det är innehållet som ska marknadsföra företagets nätplats. Så långt har man förstått något i alla fall. Men sedan blir det värre. Hur mäter man nätplatsens framgång? Konverteringsgraden har blivit det nya mantrat för smarta marknadsförare.

Nätplatsen och kunderna

Det kan tyckas vara enkelt nog: nöjda kunder och ökat kassaflöde. Det är slutmålet men hur når man dit? De flesta företag och marknadsförare har ingen aning om sambandet mellan nätplatsen och kunderna. Det är här konverteringsparadoxen slår till.

Marknadsföring som jakt

Fortfarande betraktar alltför många företag kunderna som villebråd. Det gäller att nå dessa med sitt budskap och locka in dem i fällan. Det ska man göra med listig marknadsföring och kluriga kampanjer. För det behövs skickliga marknadsförare.

Gammaldags tänkande in på nätet

Det kanske fungerade på den tiden då kunderna bestod av anonyma målgrupper och okunniga massor. Ett tänkande man har tagit med in på nätet. Där gäller det att finna olika kreativa sätt att engagera besökare och höja diverse konverteringsmål.

Mer är bra

Man analyserar statistik och imponeras av stigande siffror. Det är det gamla masstänkandet som återkommer i ny skepnad. Många besök är bra. Långa besökstider är bra. Massor av klick är bra. För att inte tala om hur bra det är med massor av "likes".

Krånglig konvertering

Konvertering har blivit liktydigt med engagemang. Tänker man. Då inträffar det paradoxala att man, istället för att göra vägen från besök till köp så enkel som möjlig, krånglar till den med allsköns hinder. Man gör vägen gropig.

Irriterande formulär

Man hittar på alla möjliga sätt att få besökarnas engagemang. Nyhetsbrev till exempel. Många prenumeranter anses vara ett bevis på engagerade besökare. Alltså gömmer man ett attraktivt innehåll, bakom ett formulär. Man får irriterade personer som försöker bli av med en oönskad prenumeration i stället för nöjda besökare.

Kreativa hinder

Andra sätt är att tvinga besökaren att gilla företagets Facebook- sida för att få något. Eller skriva om det på Twitter. Det finns stora möjligheter att hitta på kreativa sätt att ställa till besvär för besökarna. När det enda dessa vill är att utföra sitt ärende.

Ge för att få

Det är som om man glömt affärslivets gyllene regel. För att få något måste man ge något. Inte tvärtom. Tänk om man på krogen närmar sig en person man är intresserad av och vill bjuda på ett glas, men för att göra det först begär dennes telefonnummer. Hur framgångsrik är den taktiken? Men det är så man gör på nätet.

Fel analys av statistik

Att det har blivit så här beror på att traditionell marknadsföring kombineras med möjligheten analysera allt som händer på nätplatsen. Man ser stigande siffror och tänker att där gjorde man något rätt. Men nätplatsstatistik går inte att läsa på det sättet.

Vad vill besökaren egentligen

Det är möjligt att det är bra med långa besökstider. Men tänk om det beror på att beskarna inte hittar det de söker? Man måste fråga sig om den som fyller i ett formulär för prenumeration gör det av genuint intresse och om den som "gillar" företaget på Facebook verkligen gillar företaget. Osv.

Varför försvinner alla?

I stället för att jubla åt att konverteringsgraden fördubblats från en procent till två, kanske man ska ägna en tanke åt varför de andra 98 procenten avviker och vad de tänker om företaget.

Seppo Salmivuori

Kommentera gärna artikeln här nedan.