Skip navigation. Till innehållet..
Tornfalken Text - Internetmarknadsföring, webbtexter, design och tillgänglighet för alla sedan 1995.

Underlätta indexering

Registrera inte i onödan

Det är numera onödigt att registrera en ny sida eller en webbplats i sökmotorerna. Den detaljen tar deras spindlar hand om. De finner snart din nya sida via länk.

Sökmotorernas sökrobotar eller spindlar är konstruerade för att följa länkar och på vägen registera de nya och förändrade sidor de finner.

Se även: Spindelvänlig design, Nya tankar nr 16

Betala inte för registrering

De flesta besökarna från sökmotorer kommer från de stora som Google, Yahoo och MSN. Det finns alltså ingen anledning att registrera i tusentals sökmotorer via någon betald tjänst.

Risk för spamming

Tvärtom kan det faktiskt motverka syftet. Flera sökföretag betraktar dessa massregistreringar som spam och kan till och med betrakta registreringar via det egna formuläret med misstro.

Dessutom kan en registrering i dessa resultera i att mängden skräppost ökar dramatiskt.

Ta det lungt, spindlarna hittar

Om du har optimerat texten och har en länk till din nya sida från en annan sida, t ex en en sitemap, eller en annan webbpats, så kommer spindlarna att hitta och indexera den.

Hur gör man med en helt ny webbplats?

Men vad gör man om man har en helt ny webbplats utan några ingående länkar från andra webbplatser?

Bra innehåll ger länkar in

Det bästa är att ha ett så bra innehåll att andra länkar till den av egenintresse. Tyvärr tar det ju lite tid innan andra upptäcker vilken bra webbplats man har skapat. Så då får man försöka på annat sätt.

Registrera i öppna katalogtjänster

Ett bra sätt är att registrera webbplatsen i Sunets webbkatalog: www.sunet.se De har ett antal kategorier och det gäller att finna rätt för att de ska anta registreringen. Men om du får in den där kommer deras länk att vara en bra sökväg för spindlarna.

Andra kataloger det är värt att försöka registera i är Yahoo Directory och Open Directory

Gemensamt för alla dessa är att webbplatsen blir bedömd av en redaktion innan den eventuellt godkänns för registrering. Var beredd på att det kan ta tid, flera månader ibland, innan det händer något.

Byt länkar med relevanta webbplatser

Ett annat sätt är att byta länk med en annan webbplats. Försök att finna en bra webbplats som kompletterar din. Är länkningen relevant för besökarna, är era ömsesidiga länkar värdefulla.

Undvik att gå med i uppenbara länkfarmer, webbplatser vars enda syfte är att samla länkar. Sökföretagen betraktar dessa med stor misstro.

Betaltjänster

Om inget annat hjälper kan det löna sig att betala för en registrering. Overture Sitematch är en sådan möjlighet. Overture listar i följande söktjänster: Yahoo! Web pages, FAST, AltaVista, Overture, HotBot med flera.

Men se upp. Det kan bli dyrt eftersom man inte bara betalar en engångskostnad utan även per klick.

Sammanfattning, se till att du har...

Seppo Salmivuori

Har du synpunkter eller invändningar?Skriv en rad!