Skip navigation. Till innehållet..
Tornfalken Text - Internetmarknadsföring, webbtexter, design och tillgänglighet för alla sedan 1995.

Innehållsparadoxen Innehållsparadoxen

om vikten av att reducera

Nätet är innehåll. Men däri ligger en paradox: ju mer innehåll som skapas, desto mindre användbart och mindre värt blir det. Internet håller snabbt på att bli en sophög av onödigt innehåll. Det är den nya värld, vi som arbetar med nätet har att hantera.

Data Big Bang

Betänk följande fakta. Över 90 % av all data, som människan har skapat, har tillkommit de senaste två åren, enligt IBM. !0 % av världens alla böcker publicerades förra året. Varje dag läggs 300 miljoner foton upp på Facebook. Och så vidare.

Skräpet ökar exponentiellt

Det är Brad Frost på Accenture som presenterar dessa fakta i en underhållande föreläsning tidigare i år. Mängden skräp ökar exponentiellt. Redan på 70-talet talade man om risken för "Information Overload". Men det hade knapp börjat då.

Mer är inte bättre

Vi lever fortfarande under en villfarelse vi kan kalla grisprincipen: om något är bra så är mer av det ännu bättre. Om innehållet på en nätplats är bra så är mer innehåll ännu bättre. Men där slår paradoxen till. Det är tvärtom.

Onödigt innehåll

Vi lever dessutom fortfarande i sviterna efter traditionella visheter inom kommunikation och marknadsföring. Det gäller att föra ut budskap och väcka uppmärksamhet. Därav alla banners, popup-fönster, fotomodeller, Flashfilmer och onödigt innehåll.

Den fåfänga uppmärksamheten

Men i en värld där mängden information ökar okontrollerat och explosionsartat är den typen av marknadsstrategier dömda att misslyckas. Ju mer innehåll som skapas desto mindre uppmärksamhet får den. Priset för uppmärksamheten stiger med mängden innehåll.

Innehåll för budskap

Så hur ska vi förhålla oss till detta? Låt oss först se vad vi menar med innehåll. För företag och deras marknadsförare är innehåll texter och bilder, som beskriver produkter och tjänster och som ska kommunicera. Det är den traditionella synen. Det är innehåll enbart för budskap och uppmärksamhet.

Innehåll för nytta

För besökaren kan innehållet vara information om öppettider, bruksanvisningar, vägbeskrivningar, priser, bokningsmöjligheter, väderleksprognoser, recensioner och andra nyttigheter. För besökaren är innehåll allt som leder till ett önskat resultat.

Turen börjar med sökning

De flesta turer ut på nätet börjar med en sökning i en sökmotor. Det innebär att majoriteten av alla som är ute på nätet vet precis vad de vill. Att då försöka få uppmärksamhet för något annat är omöjligt. Ingen börjar med att söka på billiga flyg till Berlin och slutar med att köpa en tvättmaskin.

Mer innehåll ökar komplexiteten

Men även bra innehåll bär på sin egen motsägelse. Vi kan inte veta om det vi tillför är bra förrän vi ser vad besökarna gör med det. Det enda vi med säkerhet vet om nytt innehåll, är att det ökar platsens komplexitet. Det riskerar att skymma annat.

Långa texter blir inte lästa

Även bra innehåll störs av mängden. Besökare tycker inte om långa texter. Man skannar över istället och läser bara rubriker och kanske de 3 eller 4 första orden i styckena. Resten ignoreras. Det kanske är tråkigt, men så är det.

För mycket innehåll stör sökoptimeringen

Det är en vanlig missuppfattning att det är god sökoptimering att ha mycket innehåll. Men god sökoptimering är att bli funnen av rätt anledning. Vi är inte intresserade av besökare som kommer för något vi inte erbjuder. Sökmotorerna är inte heller intresserade av att skicka onödiga besökare.

Reduktion ger mer affärer

Det är en genomgående erfarenhet, som de företag gör som reducerar sina nätplatser, att deras nätplatser blir effektivare. Genom att rensa bort innehåll med upp till 90 % och endast behålla det som är till nytta för kunderna, ökar försäljningen dramatiskt, enligt Gerry McGovern.

Onödiga kostnader

Det kan vara värt att fundera över hur mycket de där 90 % innehåll har kostat att producera. Och hur mycket det kostar i utebliven försäljning för de företag som väljer att behålla det.

Behåll endast det värdefulla

Det gäller att försöka förstå och se vad som är värdefullt för besökare och kunder. Alltför mycket innehåll sänker värdet på det som dessa tycker är bra. Om de hittar det.

Seppo Salmivuori

Kommentera gärna artikeln här nedan.

blog comments powered by Disqus