Skip navigation. Till innehållet..
Tornfalken Text - Internetmarknadsföring, webbtexter, design och tillgänglighet för alla sedan 1995.

Rädd för sociala media Rädd för sociala media

Ny affärsmiljö

De sociala medierna förändrar vårt sätt att se på företag och organisationer i grunden. Igen. Nätet gav kunderna makten och inget blev sig likt. Men den förändring som nu väntar är betydligt större. Inte undra på att företagsledningar, marknadsavdelningar och säljare är rädda för detta nya okända.

Ängsliga företagsledningar

Många företagsledningar är så rädda för sociala medier att de förbjuder sina anställda att vistas där på arbetstid. Men så är ju företagsledningar rädda för allt. Att det kommer att innebära det största lyftet för affärerna de någonsin upplevt förstår de inte.

Gamla föreställningar

Ok, hur kan Facebook, LinkedIn, Twitter, Youtube och bloggar vara bra för företaget? Kan man marknadsföra sig på Facebook? Frågorna är medvetet felställda. Det är lite som att fråga vad vattnet är för fisken. Återigen märks det hur svårt det är att frigöra sig från gamla föreställningar och sätt att tänka.

Den nya affärsmiljön

Marknadsföring är fel ord. Det handlar inte om att föra ut något på marknaden. Det handlar om att umgås och kommunicera med sina kunder. Det handlar om att bygga nätverk, att diskutera, intressera och samtala på jämställd bas. Vår nya affärsmiljö är de sociala medierna.

Hur gör man?

Därmed inte sagt att det inte går att annonsera på Facebook, men det är en annan historia. Nu gäller det att komma igång och lära sig hur det fungerar. Är du osäker på hur man börjar? Du är inte ensam. Här följer några av de vanligaste orsakerna till att man tvekar och några förslag på hur man kan lösa knutarna.

Allt som krävs är tid

Det kan tyckas som en övermäktig uppgift att på egen hand skapa en företagssida på Facebook, egna konton på Twitter och LinkedIn. För att inte tala om en egen företagskanal på YouTube. Men det finns bra handledningar, så allt som krävs är lite tid.

Prata med dina kunder

Vad är första steget? Samtal. Börja med att ringa upp företagets viktigaste kunder och diskutera saker som intresserar dem och som de värderar. Berätta att ni planerar en närvaro i sociala medier och att en inbjudan att delta är att vänta. De blir en bra första grund.

Börja med Facebook

I befolkning räknat är Facebook världens tredje största land med över 600 milj medlemmar. Alla i samma nätverk med möjlighet till kontakt. Det är högst troligt att de flesta av företagets kunder och prospekt redan finns där. Har du en personlig sida? Då är det hög tid att skapa en åt företaget också.

Vad ska man säga?

Vet du inte vad du ska säga? Om du har samtalat med några viktiga kunder och fått veta vad som intresserar, vad vad de vill läsa om och vad de vill få reda på kommer du inte att sakna idéer och uppslag. Det rör sig om enkla men väsentliga saker som förtroende och värde.

Direktkontakt med kunder

Svårt att förstå vad det har med affärer att göra? Det är nu det blir roligt. För första gången har företag direkt tillgång till kunders och andra intresserades tankar, frågor, känslor och problem. Nu kan man samtala direkt med kunderna utan att gå via undersökningar, enkäter och andra omvägar.

Se hur de som redan kommit igång gör

Dessutom föreslår jag ett studium av några företag, som redan är igång med närvaro på sociala media. Titta på deras företagssidor och se vad de gör där och hur de svarar på kundernas frågor. Ditt jobb är att skapa en bättre, ärligare, öppnare och mer tillmötesgående närvaro på Facebook, Youtube och Twitter.

Kritik och klagomål

Men om någon skriver kritiskt eller klagar på företaget? Det är dags att vakna, det är nätets natur. Det är för alltid slut med att gömma undan klagomål och reklamationer. Se det som ett gyllene tillfälle att svara, rätta till, förklara, kompensera och visa för för alla att ni tar kunderna på allvar, respekterar dem och gör det som måste göras för att ordna upp misstag.

Kritik den bästa reklamen

Dessutom, om inte ni släpper fram klagomål på er kommer någon annan att göra det. Då kan man börja tala om skadligt rykte. Se istället kritik och klagomål som den en chans till den bästa reklam ni kan få. Rätt hanterat ger det er betydligt mer i form av ett gott rykte än någon aldrig så påkostad gammaldags brandingkampanj.

För få intresserade

Rädd att ingen bryr sig? Ja, om man gör som förr, sätter upp en tjusig konstruktion och väntar sig att det räcker för att intressera är det rätt. Ingen bryr sig. Men om du tar det stegvis, ungefär som skissats ovan och lägger upp intressant och för din kundkrets värdefull information kommer det att sprida sig och du med tiden få fler intresserade än du kan överblicka.

Det är inte bara bra för företaget och affärerna. Det är bra för dig.

Seppo Salmivuori

Kommentera gärna artikeln här nedan.

blog comments powered by Disqus