Skip navigation. Till innehållet..
Tornfalken Text - Internetmarknadsföring, webbtexter, design och tillgänglighet för alla sedan 1995.

Webbstandard

Dags för standard på webben

Sätt två webbdesigner i ett rum och du får höra minst tre olika åsikter om design.

Det här har gjort att webben har blivit ett fritt fält för alla tänkbara ideer om formgivning. Och gett webbplatser som mer är uttryck för designerns vilja att profilera sig än besökarnas behov.

HTML var aldrig avsett för design

Att HTML inte är avsett för form utan för struktur har varit en ständig källa till frustration för formgivare, som ju vill ha full kontroll över textens utseende och placering. För att komma runt detta har man uppfunnit ständigt nya metoder för webbdesign.

För mycket och för krånglig kod

Ofta har man löst det genom att använda tabeller, vilket har resulterat i webbplatser med mycket komplicerad kod.

Förlåtande webbläsare som de tidiga versionerna av Netscape och Explorer gjorde det möjligt att komma undan med slarvig kodning. Eller, vilket är värre, designern har trott att bara det ser bra ut är det bra.

Att det sedan ser katastrofalt ut i en annan miljö vet man inte om man inte testar i alla tänkbara kombinationer av webbläsare och datorer. Detta görs sällan. Istället har man skrivit avancerade skript för att styra besökaren till rätt version. Vilket har krånglat till koden ännu mer.

Detta är kanske bra för byråernas fakturering med knappast för oss besökare. Och än mindre för alla funktionshindrade. Dessa är utestängda från de flesta webbplatser. Men lösningen är här.

Allt fler följer standard

W3C, den organistation som Internetföretagen själva skapade just för att ta fram gemensamma standarder, som de sedan struntade i, har äntligen börjat få gehör för sina krav.

De senaste versionerna av Explorer, Netscape och Opera med fler följer nu standarden till nästan hundra procent. Det betyder att vägen till en stabil och standardiserad webbmiljö äntligen är öppen.

Separera innehåll, struktur och form

Mindre och snabbare filer

Det är slut på missbruk av tabeller för formgivning, slut på skräpkod som FONT, BR, ALIGN och BGCOLOR osv. Det gör att filerna blir mindre, snabbare och överskådligare.

Stabila och framtidssäkra webbplatser

Den här webbplatsen är under ombyggnad

För att leva som jag lär, har jag påbörjat konvertering av min egen webbplats tornfalken.se till att följa dessa principer.

Du kan följa arbetet på plats allteftersom det går framåt. Det finns en länk till den gamla webbplatsen för jämförelsens skull. Jag räknar med att minska filstorleken med upp till 80%.

Dessutom blir det snyggare. Det är en missuppfattning att standard betyder tråkig. Se designern Eric Meyers webbplats till exempel.

Har du synpunkter eller invändningar? Skriv en rad!.